PREŠERNOV DAN – DAN KULTURE

Slovenski kulturni praznik oz. Prešernov dan je edini slovenski državni praznik, ki ga pišemo z veliko začetnico. Ta osrednji slovenski kulturni praznik obeležujemo 8. februarja, tj. na dan smrti našega največjega pesnika, dr. Franceta Prešerna, po katerem se tudi imenuje.

V okviru praznika kulture so v naši enoti potekale različne dejavnosti, povezane z življenjem in delom dr. Franceta Prešerna. Dejavnosti so bile primerno zastavljene glede na starost in interese otrok. Otroci so našega največjega pesnika in njegovo življenje spoznavali preko zgodbe O dečku, ki je pisal pesmi, in kot avtorja Zdravljice, katere 7. kitica je slovenska himna. Le-to smo tudi poslušali in obnovili oz. se seznanili s kulturo poslušanja le-te, tj. ob kakšni priložnosti jo slišimo in kako jo poslušamo. Otroci so spoznali tudi zanimivo zgodbo iz življenja dr. Franceta Prešerna, ki mu je nadela vzdevek “doktor Fig” (“Doktor, fig, fig!”). Pesnikovo podobo so spoznavali tudi preko fotografij, preizkusili pa so se tudi v risanju njegovega portreta. V preddverju vrtca smo ob tej priložnosti uredili Kulturni kotiček, ki smo ga obogatili z otroškimi portreti dr. Franceta Prešerna, različnimi knjigami in slovenskimi zastavami.

Kulturi, ki je po definiciji skupek dosežkov in vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega umskega, zlasti umetniškega delovanja in ustvarjanja, je vredno nameniti čas in tako prenesti pomembne vrednote na mlajše generacije.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja