TEDEN OTROKA

Radovednost je iskrivo notranje gonilo, ki krepi željo po raziskovanju, odkrivanju in znanju. Tako si otrok v majhnih korakih ustvari sliko o svetu. Preko radovednosti otroci napredujejo in pridobivajo znanje, saj s postavljanjem vprašanj intenzivno iščejo odgovore. Otroška radovednost in njihovi ZAKAJI ne poznajo meja. Le-ta je bila tudi rdeča nit letošnjega Tedna otroka, ki je potekal od 2. do 6. oktobra. V naši enoti so se odvijale različne dejavnosti, ki so spodbujale otroško radovednost, in tako je v tem obdobju marsikateri ZAKAJ dobil svoj ZATO.

Obiskali smo Bukvarno Ajta, preizkušali svoje plesne sposobnosti na plesni delavnici, sodelovali z Medgeneracijskim centrom, se preizkušali v teku v okviru projekta Tek podnebne solidarnosti, obiskal pa nas je tudi gost s Šrilanke in nas popeljal v novi svet. Poleg omenjenih vsebin pa so po skupinah potekale še različne druge aktivnosti (likovne, glasbene in raziskovalne delavnice) ter športni dnevi oz. izleti v naravo.

BUKVARNA AJTA

Teden otroka smo otvorili z obiskom Bukvarne Ajta, ki se nahaja v knjižnici. Ga. Saša Pšeničnik nam je prebrala eno nagajivo pesem. Predstavila nam je pomen Bukvarne oz. kako vanjo prihajajo knjige ter kdo jih prinaša in zakaj.  Povabila nas je na ogled knjig, ki so bile razstavljene na policah. Otroci so se jih lahko dotikali in listali po njih. Vzgojiteljice smo si imele možnost izbrati eno knjigo, ki jo bomo lahko uporabile pri svojem delu. Srečanje je bilo prijetno in zanimivo ter hkrati tudi poučno. Dogovorili smo se za vnovično srečanje, ki se bo prav kmalu zgodilo.

ŠRILANKA

Prav te dni se je pri nas mudil tudi gost s Šrilanke – Nipun Diyan Vincet. Pokazal nam je video o Šrilanki in nam predstavil tamkajšnje življenje ter s tem posredoval ZATOJE na naše ZAKAJE. S seboj je prinesel tudi bobne, na katere je zaigral različne ritme iz svoje domovine. Z otroki smo skupaj peli in igrali na bobne. Bilo je zelo zanimivo. Veselimo se njegovega naslednjega obiska.

PLESNA DELAVNICA

Sredino dopoldne je bilo rezervirano za ples oz. plesno delavnico, ki jo je vodila vzgojiteljica Irena Vidmar. Najprej je obiskala mlajše skupine in jih povabila k izvajanju različnih gibalnih in plesnih motivov ob znanih otroških pesmih, kasneje pa je k preizkušanju plesnih spretnosti povabila še starejše skupine in skupaj z njimi zaplesala na igrišču pred vrtcem.

KOROŠKI MEDGENERACIJSKI CENTER

V četrtek, 5. 10. 2023, smo se starejše skupine otrok od 4 do 6 let, odpravile v Koroški medgeneracijski center Ravne na Koroškem. V vrtcu spodbujamo medgeneracijsko povezovanje in druženje starejših in otrok. Skupaj smo prepevali in se imeli lepo, otroci pa so starejšim podarili album s čudovitimi risbicami. Srečanje je bilo veselo, prisrčno in zelo družabno. Veseli in zadovoljni smo, da se lahko družimo in drug drugemu polepšamo dan.

TEK PODNEBNE SOLIDARNOSTI

Pester in razgiban teden smo zaključili kako drugače kot z gibanjem. V ta namen nam je izvrstno služilo tudi vreme. V okviru mednarodnega projekta Tek podnebne solidarnosti smo v parku pri vrtcu tekli mali in veliki ter si po skupinah predajali štafetno palico. Z vsakim pretečenim metrom smo prispevali košček v mozaik oz. izgradnjo že 14. Kroga solidarnosti okoli planeta Zemlje.

»Neprestano se premikamo naprej,

odpiramo nova vrata in počnemo stvari,

ker smo radovedni,

in radovednost nas vodi po novih poteh.«

(Walt Disney)

Radovednost je nekaj, kar je zasidrano v nas. Vsi smo se učili prek svojih čutov in izkušenj, ki jih spodbuja naša želja po raziskovanju in odkrivanju. Naj ta naš notranji žar nikoli ne ugasne.

Uredili Dominika Ivartnik in Zala Gabrovec

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja