TEČEMO IN OHRANJAMO ZDRAVJE

V enoti Ajda se že nekaj let zapored udeležujemo Karitasovega projekta »TEK PODNEBNE SOLIDARNOSTI« s katerim želimo prispevati k večjemu razumevanju, kako podnebne spremembe vplivajo na življenja ljudi. S tekom poskušamo biti čim bolj solidarni do tistih, ki jih posledice podnebnih sprememb najbolj prizadenejo in so zaradi njihovih posledic potisnjeni v še večjo revščino.

Vsako leto dejavnosti znotraj projekta »Tek podnebne solidarnosti« združimo še s kakšnim projektom. To leto smo ga združili s projektom »Zdravje v vrtcu«, katerega namen je krepitev sposobnosti posameznika za ohranjanje in izboljševanje zdravja v celotnem življenju.

Ker pa je potrebno skrbeti za zdravje skozi vse leto smo si delavke enote Ajda v letošnjemu šolskemu letu zamislile štiri štafetne teke, ki so bili izvedeni po eden v vsakemu letnemu času. Jesenski tek je bil izveden 19. oktobra 2022, zimski tek 04. januarja 2023, spomladanski tek smo izvedli 04. maja 2023 in zadnjega – poletnega 13. junija 2023.

V vseh naštetih štafetnih tekih je sodelovalo je vseh 9 oddelkov enote Ajda. To pomeni da je teklo za zdravje in solidarnost letos kar 21 strokovnih delavk (vzgojiteljice, pomočnice vzgojiteljic, spremljevalke otrok s posebnimi potrebami, specialna pedagoginja) in 149 otrok.

Strokovne delavke so se za pretečeno razdaljo odločale glede na starost in gibalno sposobnost otrok. Skupini vzgojiteljic Štern in Vušnik sta prve tri teke pretekli znotraj vrtca po igrišču. Ostalih 7 oddelkov je teklo dogovorjeno razdaljo kroga v parku Javornik, ki znaša 200 metrov. Najmlajša skupina vzgojiteljice Fužir se je prvih 2. tekov udeležila z vozičkom, druga dva so otroci že tekli samostojno. Zadnji – poletni tek- smo vsi tekli v parku. Ena izmed skupin je krog pretekla kar 5X.

S skupnimi močmi smo pretekli: 141. 000 metrov.

Če pa bi k temu prišteli še vse tiste nenačrtovane metre, ki jih otroci spontano pretečejo vsak dan, pa bi verjetno lahko te številke pomnožili najmanj še s številko 10.

V enoti AJDA verjamemo, da lahko majhna dejanja DANES prinesejo velike spremembe za naš boljši JUTRI.

Zapisala: Polonca Paškvan

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja