PISMO BOŽIČKU

Praznični čas-božični čas. Zame najlepši čas v letu. Čas ko zadiši po piškotih, v domove se prikrade mir, spokojnost, toplina in veselje, v pričakovanju Božiča, otroške oči pa žarijo, kot najsvetlejše lučke na božičnem drevesu.

Letos je bil december zame res nekaj posebnega. Imela sem namreč možnost odpotovati na Finsko v mestece Rovaniemi, kjer sem v Božičkovi vasi obiskala dobrega moža, ki s svojimi letečimi jeleni na božično noč osrečuje otroke vsega sveta. In zakaj ne bi te dogodivščine delila svojimi otroki v vrtcu!

Teden pred mojim odhodom sem v jutranjem krogu prijateljstva naznanila, da odpotujem na obisk k Božičku. Odprtih ust in velikih oči so me nemo gledali, preden so se dodobra zavedali, kaj sem jim ravnokar povedala. Nato se je vsul plaz vprašanj, katerim ni bilo konca: “K pravemu Božičku?”, “Finska, kje je to?”, “Kako boš prišla tja?”, Ali boš videla palčke?”

Po dolgem razgovoru, odgovarjanju in iskanju Finske na globusu, sem jih povabila, da skupaj napišemo pismo Božičku, ki ga bom osebno tudi dostavila. Ni mi bilo potrebno dvakrat reči. Vrstile so se tudi risbice otrok, ki sem jih skrbno spravila v kuverto poleg pisma. V prihodnjih dneh smo prebrali tudi knjigo z naslovom Resnična zgodba o Božičku, ki temelji na kraju kamor sem bila namenjena.

Napočil je težko pričakovani dan odhoda . Bilo je pravljično. Nepozabno. Čarobno. Vsi so že težko čakali mojo vrnitev. Seveda nisem prišla praznih rok: v eni majhen spominek-snežno kroglo in v drugi diaprojektor, kajti pripravite se na potopis v slikah.

Od poleta, motornih sani, vožnje z jelenjo vprego in haskiji, do živalskega vrta in končno: Božičkove vasi. Morala sem se pohvaliti s fotografijo, kjer sedim poleg koga drugega kot Božička! Kakšno presenečenje! Navdušenje! Začudenje! Nikakor pa nisem pozabila omeniti, da sem dostavila naše pismo, ki ga je bil dobri mož še kako vesel. Ravno včeraj pa je prispela tudi kartica s pozdravi iz Božičkove pošte. Komaj čakam da jo skupaj preberemo.

Želela sem, da to enkratno izkušnjo otroci doživijo z mano, jim podariti tisto malo čarobnosti, ki je današnji čas skoraj ne premore več. V prihajajočem letu vam in vašim malčkom želim malo morje takšnih in drugačnih trenutkov, ki vam bodo narisali nasmeh na obraz in prižgali iskrice v očeh ter dali občutek topline, ki objame srce, ko lahko to deliš s tistimi, ki jih imaš rad.

Vesele praznike!

Zapisala: Ana Marija Meh

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja