SVETOVNI DAN ZEMLJE

22. april je poseben dan, saj takrat naš planet Zemlja praznuje svoj rojstni dan. V okolju, v katerem živimo, imamo srečo, da nas obdajajo različne naravne površine, npr. gozd, travnik, bližina gora in potokov. Le- te nam nudijo številne priložnosti za gibanje, opazovanje in sproščanje. Ob vseh teh naravnih danostih, ki nam jih nudi naš planet, občutimo hvaležnost. Svoje spoštovanje do Zemlje pa lahko izkazujemo na različne načine, med katerimi je eden pomembnejših skrb za okolje oz. naravo in ohranjanje njenih danosti. Le-tega se zavedamo tudi v vrtcu, kjer otrokom nudimo različne priložnosti preživljanja časa na prostem oz. v naravi, raziskovanja in občudovanja njenega spreminjanja in raznolikosti, hkrati pa jih spodbujamo k ustrezni skrbi za okolje ne samo na dan Zemlje, ampak skozi vse leto.

Zapisala Zala Gabrovec

Zemlja je naš dom tako za ljudi kot živali. Najmlajši smo skozi lupe gledali in iskali majhne živali. Kuku, kje si mravljica, kje je gosenica, metuljček in še kdo. Glej tukaj je mravljica, le kaj dela tale gospa.

Narava nam ponuja različne možnosti za igro in raziskovanje. Prijetno okolje ustvarja gozdiček na delu našega igrišča, kjer se pogosto zadržujemo, raziskujemo in se igramo z naravnim materialom, na travniku pa opazujemo cvetlice in drobne živali. Z ustreznim sortiranjem smeti in suhega listja skrbimo tudi za urejenost okolja, v katerem se dobro počutimo.                                                                      

22.april svetovni dan Zemlje, ko se še posebej spomnimo na našo Zemljo in premislimo, kaj dobrega bi lahko storili zanjo. Mi smo posadili sončnico.        

Ob dnevu Zemlje so se v oddelku izvajali eksperimenti z vodo, pri čemer so otroci spoznavali lastnosti vode in pri tem uživali. V krogu prijateljstva smo se pogovarjali o namenu tega dneva in kaj jim ta dan predstavlja. Okolico okoli peskovnika smo počistili. Otroci so predlagali, da v peskovniku naredimo za naš planet Zemljo torto, da obeležimo njen dan. 

Te dni smo se pogovarjali o pomenu ohranjanja čistega okolja – planeta Zemlje. Na to temo smo prebirali različna gradiva: priročnike, enciklopedije, revije, ki nas opominjajo kako pomembno je, da ukrepamo, iščemo in uporabljamo kolju prijaznejše alternative za proizvajanje elektrike, embalaže, … . 22.aprila smo dopoldne preživeli v Grajskem parku in se z meditacijo poklonili drevesu lipi.      

Ob dnevu zemlje smo se odpravili na potep proti Prežihovini. Spretno smo premagovali gozdne prepreke, se povzpenjali po strmini in lovili ravnotežje pri hoji po koreninah. Med potjo smo se tako, kot pravi pohodniki orientirali po markacijah, ki so nas vodile vse do vrha.  Na vrhu pa seveda nagrada za prehojeno pot – počitek in malica z razgledom.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja