MEDGENERACIJSKO DRUŽENJE

V tednu medgeneracijskega druženja »SIMBIOZE GIBA« smo v enoti Ajda izvedli »TEK PODNEBNE SOLIDARNOSTI« in s tem združili dva velika slovenska projekta.

 

S Karitasovim »Tekom podnebne solidarnosti« smo prispevali k večjemu razumevanju, kako podnebne spremembe vplivajo na življenja ljudi. S tekom smo poskušali biti čim bolj solidarni do tistih, ki jih posledice podnebnih sprememb najbolj prizadenejo in so zaradi njihovih posledic potisnjeni v še večjo revščino.S »Simbiozo giba« – vseslovensko tedensko vadbo medgeneracijskega gibanja – pa smo spodbujali druženje starih, manj starih in najmlajših v gibanju.Dne: 17. oktobra 2018 smo v vrtec povabili babice in dedke. Vzgojiteljice in otroci smo jih pričakali v igralnicah, kjer smo se jim najprej predstavili s pesmicami in deklamacijami. Nato pa smo stari in mladi skupaj naredili sadna nabodala. Po zaključeni sadni delavnici smo odšli v park pred vrtcem, kjer smo izvedli medgeneracijski tek.V tem dnevu je teklo: 119 otrok, ter 105 odraslih (dedki, babice in strokovne delavke). Glede na starost otrok smo se vzgojiteljice odločile za različno dolge »tekaške razdalje«. S ponosom pa lahko zapišemo, da skupna razdalja pretečenega znaša celih: 51 km in 900 metrov. Po končanem teku smo se okrepčali z prej narejenimi sadnimi nabodali. Nato pa je sledil še skupni 20 – 40 minutni sprehod.

Da pa se ozaveščanje o problematiki podnebnih sprememb ne bo končalo s tem medgeneracijskim tekom imamo vzgojiteljice namen še naprej ozaveščati otroke preko različnih dejavnosti. Dnevno bomo skrbeli za svoje okolje (ločevanje odpadkov, ugašanje luči, zapiranje vode, skrb za rože in živali…). V mesecu decembru pa bomo imeli tudi že tradicionalni »dan brez elektrike«.

V enoti AJDA verjamemo, da lahko tudi majhna dejanja prinesejo velike spremembe.

Zapisala: Polonca Paškvan

Več fotografij si lahko ogledate v galeriji Simbioza giba

 

 

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja