“DA KLOPEK NE ZLEZE V POPEK”

Toplejši čas leta je čas, ki ga mnogi radi preživimo v naravi. A ob vsakem sprehodu obstaja  možnost, da dobimo klopa. Klopi so nevarni zato, ker so možni prenašalci treh bolezni: lymske borelioze, klopnega menigoencefalitisa in erlihioze. Slovenija velja za endemsko področje, kar pomeni, da povsod lahko dobimo okuženega klopa.

Kako se pred njimi ustrezno zaščitimo, pa smo 27. 3. 2019 spoznali tudi otroci starejših oddelkov v enoti. Z igrivo predstavitvijo »Da klopek ne zleze v popek« nam je koordinatorka promocije zdravja in zdravstvene vzgoje ga. Saša Horvat iz ZD Ravne predstavila zgodbo Matevža, ki se boji sprehoda v gozd zaradi klopov.

Z nazornim slikovnim gradivom in pripomočki, nam je prikazala, kako se lahko s primerno obleko, pršili, cepljenjem in pregledom telesa zavarujemo pred klopi. V primeru, da klopa dobimo, pa je povedala, da ga odstranimo čimprej tako, da ga s pinceto primemo spredaj pri glavi in izvlečemo navpično navzgor in še nekaj dni opazujemo mesto, kjer smo imeli klopa. Z ustrezno zaščito in preventivo uživajmo v naravi.

Zapisala Dominika Ivartnik

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja