KULTURNI PRAZNIK – PREŠERNOV DAN

Teden dni pred slovenskim kulturnim praznikom ali Prešernovim dnevom, ki ga obeležimo na 8. februarja, smo strokovne delavke izpeljale različne dejavnosti, ki so bile posvečene našemu največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu. Dejavnosti so bile primerno zastavljene glede na starost in interese otrok. Otroci so F. Prešerna in njegovo življenje spoznali preko zgodbe O dečku, ki je pisal pesmi in kot avtorja slovenske himne iz pesnitve Zdravljica. Obnovili smo kulturo poslušanja himne, kdaj se predvaja pesem, ki jo poslušamo stoje v tišini in brez ploskanja na koncu. Otroci so njegovo podobo spoznali, preko fotografij in ga upodobili v portretu. Nekaj otroških del je razstavljenih v Mestni hiši občine Ravne. V preddverju vrtca smo uredili Kulturni kotiček “na metre” in ga dopolnili z otroškimi risbicami, slovenskimi zastavami, himno ter knjigami Zdravljica in Povodni mož. Po slednji so otroci starejših skupin dnevno posegali in prisluhnili rimam te balade z zanimivimi ilustracijami.

Otroci so iz odpadne embalaže -trakov izdelali različna knjižna kazala, ki so jih otroci starejših skupin 7. februarja dopoldne delili mimoidočim na trgu mesta Ravne v okviru dogodka “Kultura na metre”. V četrtek, 9. februarja in petek, 10. februarja so otroci oddelkov Ivartnik, Paškvan, Polenik in Štriker obiskali knjižnico na OŠ Koroški jeklarji. Ogledali so si razstavo o F. Prešernu, njegova dela, prisluhnili baladi Povodni mož in vedoželjno prebirali različno knjižno gradivo.

V petek, 10. februarja so bili otroci oddelkov Ivartnik, Paškvan in Dobnik v KC Ravne deležni še lutkovno – gledališke predstave z naslovom Prizori iz življenja stvari, ki so jo zaigrali učenci OŠ Prežihovega Voranca.

Približajmo kulturo otrokom “na metre”, da je bodo kasneje v življenju deležni “na kilometre”.

Zapisala Dominika Ivartnik

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja