HRANA NI ZA TJAVENDAN – EKOŠOLA

V oddelkih vzgojiteljic: Dominike Ivartnik, Suzane C. Žunko,  Polonce Paškvan in Ana Marije Meh, smo v mesecih januar in februar sodelovali v projektu HRANA NI ZA TJAVENDAN in s tem bili soudeleženi v vseslovenski projekt EKOŠOLA.

Preko dejavnosti znotraj projekta smo se seznanjali z varnim in zdravim načinom življenja, povečevali zavedanje o (ne)zdravi hrani in vplivu nje na posameznika, oblikovali dobre prehranjevalne navade, razvijali družabnost povezano s prehranjevanjem, ter razvijali predstavo o nastajanju odpadkov in pravilnemu odlaganju (prehranjevalnih) ostankov. Skozi pogovore smo se dokopali do odgovorov na vprašanja: Katera hrana je zdrava in katera ni? Zakaj? Kaj nam povzroča (ne)zdrava hrana? Kako se obnašamo pri prehranjevanju? Katere  vrste obrokov poznamo? Zakaj ne mečemo hrane stran? Kaj se zgodi z zavrženo hrano?

Pri iskanju odgovorov na našteta vprašanja smo si pomagali s knjigami: Zakaj naj zdravo jem? (C. Llewellyn), Zdravo prehranjevanje (Cath Senker) in Jej zdravo za življenje pravo (dr. William Sears, Martha Sears, Christie W. Kelly).

V obeh igralnicah sta nastala igralna kotička na omenjeni temo, ki sta z različnimi materiali spodbujala otroke k ponotranjenju naučenega o prehranjevalnih navadah in njihovih posledicah. Kotiček v igralnici Paškvan smo poimenovali: Jej zdravo za življenje pravo. V Igralnici vzgojiteljice Ivartnik pa je nastal kotiček pod imenom: Gospa Kuhla.

Uživali smo pri pripravili zeliščnega čaja in sadnega napitka, ter se čudili kako je »domače« lahko dobro.

Skrbeli smo za ustrezno pripravo obroka, za lepo vedenje med njim z uporabo vljudnostnih izrazov, za pravilno držo pribora, ustrezno čiščenje (telesa in prostora) pred in po obroku.

Dnevno smo beležili zavrženo hrano pri kosilu in  zajtrku, izdelali dnevnik zavržene hrane, tabele in  Moj dnevnik zaužite hrane pri zajtrku in kosilu. Zelo smo se trudili, da bi te hrane bilo čim manj. K temu so nas spodbujale naše vzgojiteljice, ter maskote: naših oddelkov: Zdravko, Debelko in Gospa Kuhla. Ob tem smo spoznali pojme: merjenje, merica, merilna posoda, zdrava in nezdrava hrana, tabela.

Likovno smo ustvarili naše maskote in z njimi polepšali igralnice in hodnike. Prepevali smo pesmi o hrani, se naučili deklamacijo o Zdravku in Debelku in zaplesali  ples Palačinke pečemo.

Pridobili smo veliko »zdravega« znanja in poizkušali opustiti »nezdrave« navade. Da smo to dosegli je bilo vidno skozi dnevna dejanja in komentarje otrok.

Kot je rekla ena izmed deklic:» Meni vsak dan plučke (beri: pljuče) rečejo: čaj, čaj, čaj… Moram vsak dan piti čaj, da mi bojo plučke rekle HVALA!«  

 Vsi poznamo star pregovor, ki pravi » ENO jabolko na dan, odžene zdravnika stran«. Mi si lahko rečemo »HVALA, ker skrbimo za svoje telo«. Kaj pa vi?

Zapisali: Dominika Ivartnik in Polonca Paškvan

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja