Z ROKO V ROKI – TAKŠNI IN DRUGAČNI – VSI POMEMBNI

Kot že nekaj let je tudi letos potekalo sodelovanje med enoto Ajda (oddelek Paškvan), ter Centrom za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, dislocirana enota Javornik.

Namen tega sodelovanje je ozaveščanje otrok o raznolikosti in pomembnosti posameznika, razvijanje empatičnosti in strpnosti, ter tvorjenje prijateljskih vezi.

Pa zapišimo kako je le-to potekalo v tem šolskem letu. Najprej (oktobra 2023) smo v vrtcu prebrali knjigi (Elmer – D. Mckee in Veveriček posebne vrste – Svetlana Makarovič), ki govorita o tem »kako je biti drugačen lepo«, ter se pogovarjali o različnosti med posamezniki. Naredili smo pismo za naše prijatelje in jih povabili k letošnjemu sodelovanju.

S tem smo zopet vzpostavili stike in se že dogovorili za 1. uradno srečanje, ki smo ga izvedli 17. novembra 2023 pri njih. Tam smo jim predstavili pravljico Elmer, ter jim nastopali »jesenske« pesmice in plese. Oni pa so nas pogostili. Temu sta sledila sproščeno druženje in igra.

Dne: 08. decembra 2023 so nam vrnili obisk. Vsi skupaj smo pričakali Snežno vilo, ki nam je pričarala sneg in knjigo: Diamant v snegu (J. Emmet), ter nam jo seveda prebrala. Sledil je naš nastop »zimskih« pesmic in plesov, katerega vrhunec je bil naš skupni ples »Lučke«. Zaključili pa smo s čajanko.

Na pustni torek (13. februarja 2024) smo skupaj pričakali kurente, ter z ostalimi otroki in delavci iz enote Ajda odšli na pustni obhod Javornika. Tretje srečanje smo zaključili s pustnim rajanjem v igralnici.

V marcu 2024 se nam je v naši igralnici vsak dan tri tedne pridružila Marica (gojenka Centra za usposabljanje, delo in varstvo). Se z nami igrala, ustvarjala in nas včasih tudi kaj »pokomandirala«.

11. aprila 2024 smo mi bili povabljeni v Center, kjer so za nas pripravili urico petja znanih pesmi ob kitari. Mi pa smo jim predstavili nabor pesmi in deklamacij o družini in venček ljudskih šaljivk. Ob sladki zakuski smo zaključili 4. srečanje.

Sočasno je v potekal intervju za radijsko oddajo »Povezani v skupnosti« katere namen je bil predstavitev delovanja CUDV-ja, enote Javornik in njihovega sodelovanja z okolico. Povabljena sem bila k sodelovanju in odgovorila na novinarjeva vprašanja o tem kakšen je namen sodelovanja vrtca z Delovnim centrom, ter kako to sodelovanje doživljajo otroci. Oddaja je bila predvajana 1. maja 2024 na radiu Slovenj Gradec ob 17.00 uri.

17. junija 2024 smo bili povabljeni na zaključno razstavo njihovega celoletnega študijskega krožka pod naslovom »Skupaj z naravo«, ki se je odvijala v Osrednji študijski knjižnici Primoža Suhodolčana v dopoldanskem času. Naša doživetja tega dne nazorno prikazujejo kolaži fotografij tega dogodka. Hkrati pa je bilo to bilo tudi naše zadnje letošnje srečanje.

Veselimo se naših srečanj v naslednjem šolskem letu.

Zapisala: Polonca Paškvan

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja