TEK PODNEBNE SOLIDARNOSTI

Projekt »Tek podnebne solidarnosti« je v enoti Ajda postal že tradicionalna celoletna dejavnost. Preko njega otroci spoznavajo, da morajo vsi ljudje v določeni družbi pomagati, sodelovati, da bi lahko ta delovala ter omogočala preživetje, dobro počutje, zdravje in udobje, se seznanjajo z varnim in zdravim načinom življenja in se učijo kako lahko s svojim vedenjem pripomorejo k manj onesnaženi okolici, manjši porabi energentov, manjšemu zavračanju hrane.

V projektu je sodelovalo je vseh 8 oddelkov enote. To je 147 otrok in 23 strokovnih delavk (vzgojiteljice, pomočnice vzgojiteljic, spremljevalke otrok s posebnimi potrebami, specialna pedagoginja).

Štafetni teki so bili zvedeni v oktobru 2023, novembru 2023, februarju 2024, aprilu 2024 in maju 2024. K aprilskemu teku smo povabili tudi upokojene občanke, članice Šole zdravja. Povabilu se je odzvalo 6 članic.

Štafetni teki so kot vsako leto potekali tudi letos v parku Javornik, kjer en krog teka znaša 200 metrov. Strokovne delavke so se za pretečeno razdaljo odločale glede na starost in gibalno sposobnost otrok. Najmlajša skupina (1 -2 leti) se je prvih 2. tekov udeležila z vozičkom. Starejši otroci so določeno razdaljo v drugi polovici šolskega leta pretekli tudi večkrat (po 2 -6 krogov). Skupaj smo pretekli 91. 240 metrov.

Otroke smo glede na njihovo starost skozi celo leto seznanjale o problematiki sprememb v naravi in njihovega vpliva na svet. Vsak mesec smo poiskale temo, ki predstavlja izziv za današnje generacije.

Tako smo obravnavali »zakaje radovednosti« in se spraševali kako se ljudje po svetu med seboj razlikujemo po spolu, barvi kože, govorici in življenjskemu slogu. Pogovarjali smo se o boleznih današnjega časa in kako se s tem spopadamo na različnih koncih sveta. Spoznavali smo razliko med zdravim in nezdravim prehranjevanjem, ter se pogovarjali o pomenu posameznika v družbi, družini, igralnici. Osvetlili smo pomen medgeneracijskega druženja, ter pomen sobivanja in sodelovanja vseh generacij za boljši vsak dan. Ter se v tednu vseživljenjskega učenja naučili, da je učenje življenje, ki nas krepi in radosti.

Ponosni smo na naš doprinos k boljšemu življenju ljudi in lepšemu svetu nasploh.

Zapisala: Polonca Paškvan

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja