JESENSKA POTEPANJA

V mesecu septembru počitnice skočijo v novo šolsko leto in poletje se prevesi v jesen. V mesecu septembru se dnevi skrajšajo in noči podaljšajo, sonce izgubi moč in na plan prikliče dež. A vsi si še vedno želimo, da bi dnevi ostali dolgi, topli in sproščujoči.

In zato smo se vzgojiteljice starejših treh skupin (Dobnik – Ivartnik – Paškvan) odločile, da jesenske dni izkoristimo z vsemi svojimi močmi. Sleherni sončen dan smo se skupaj podali na raziskovanje naše okolice.

Grajski park, gozd nad Šancami, Pigl, Brdinjsko jezero, Prežihovina… Ni važno kam. Samo, da se imamo »fajn«.

Med našimi sprehodi smo se učili cestno-prometnih pravil in pravil obnašanja v naravi, telovadili, meditirali, se igrali z naravnimi materiali, se učili o rastlinah in živalih, poslušali pravljice, prepevali pesmice, plesali, se sladkali z malicami, iskali pravljična bitja, uživali na toplemu soncu in veliko klepetali.

Vrhunec naših popotovanj pa je bil izlet na Prežihovino (07 oktober 2022), kjer smo preverili, če »naš Voranc« še vedno gleda na Kotlje. Seveda smo pri spomeniku naredili fotografijo in tako ovekovečili naš pohodniški podvig.

Nato smo si ogledali še notranjost Prežihove bajte in se za kratek čas prestavili v preteklost. V čas, ko so otroci spali na peči, ko so mame kuhale v črni kuhinji, ko so babice predle lan na kolovratu, ko so dedki otrokom ob večerih pripovedovali pravljice in ko so očetje garali na polju. Sledila je zaslužena malica in povratek domov.

Zapisala: Polonca Paškvan

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja